Gå til innhold

Pipesteinen i Krokskogen – mini Gygrestolen

mai 21, 2020

Vi fikk et tips, og la i vei på denne turen med en kortfattet (men presis) veibeskrivelse fra Ringeriksklatrer Tor Andersen. Ta av E16 ved Sundvollen, og kjør mot Kleivstua. Etter bommen kjør opp til venstre på grusvei i 180 graders svingen. Parker på opplagt sted og følg veien videre til fots. Når veien svinger mot høyre, følg blåmerket sti rett frem. Vi ante lite om turens lengde, men brukte ca. 40 minutter fra bilen til Pipesteinen. Stien var til å begynne med flat og tydelig, men etter å ha passert en bekk ble det brattere og mindre tydelig hvor man skulle gå. Men vi fant både varder og blå og hvite spraymerker som viste vei. Over ura var det tydelige varder. Ved foten av den bratte fjellskrenten som kjennetegner området sammenstråler tråkket med blåmerket sti fra toppen, og vi fulgte fjellet mot venstre. Snart tårner seg flere mindre pilarer opp, før den tydeligste – Pipesteinen – kommer til syne.

Etter næringsinntak selet Harald på for å lede opp til toppen. Han innser at vi burde tatt med alle de største sikringene da risset er svært, men ruta er kort, og klatringen enkel, så det holder akkurat.

Klare til klatring

På toppen lager Harald standplass rundt store steiner, og så sikrer han oss opp på hvert vårt halvtau. Carl Melvin (9) først, og så Maria.

På toppen var det storslagent! Utsikt til alle kanter over Tyrifjorden, Steinsfjorden og snøkledde fjell mot horisonten.

Så firer Harald oss ned igjen samme vei, før han rigger seg et topptaufeste/rappell på den litt glattere østsiden. Her er det flott klatring på gode tak 2/3 opp, men betydelig vanskeligere mot toppen.

På retur ned stien supplerte vi med noen ekstra varder til de som prøver turen etter oss.

Om klatringen; Antar grad 4-/4. Selv de største kammene blir små i disse sprekkene, men vi fikk satt en Camalot nr. 3 og noen mindre sikringer i nedre del. Ca.1,5 m fra toppen er det også en fastkilt stein man kan legge en 60-slynge rundt. Det var satt igjen lastestropper rundt steiner på toppen med en skrukarabiner i (angivelig for 1,5 år siden). Vi bakket opp dette med medbrakt taustump for rappell og topptauing. Lurt å ha med noen meter slynge eller tau til å sette igjen på rappellen!

Soft-is på Garntangen etterpå. Rød pil viser hvor Pipesteinen er. Blå hvor turen startet. Pipesteinen kan også leses om på Skiforeningens sider her.

Legg igjen en kommentar